Dorim să fim deschiși cu voi: comunicarea deschisă este foarte importantă în organizarea unei nunți. Lista, care la început pare foarte scurtă și ușoară, se lungește interminabil. Apoi mai vin și furnizorii cu ideile lor, unele mai bune ca altele, iar lista se lungește din nou… Sunt însă unele lucruri pe care furnizorii și-ar dori ca voi să le știți. Având în vedere că suntem în principal o echipă foto, articolul de mai jos va fi prin prisma acestui unghi.

1. Internetul e o binecuvântare și un blestem

Internetul este o sursă extrem de utilă când vine vorba de fotografia de nuntă, de exemplu. Însă nu cădeți în capcana de-a dori să refaceți pozele altora. Momentele nunții, momentele de la ședința foto sunt extrem de subiective, depinzând atât de voi, de locație cât și de fotograf. Degeaba vă doriți o fotografie la apus de soare lângă o cascadă, dacă nu se găsește așa ceva în zona în care locuiți. Stilul de lucru al fotografului este un alt lucru ce trebuie să îl luați în considerare.

2. Nu vă lăsați influențați de altii!fotograf_nunta_baia_mare_erdei_rudolf_ce_trebuie_sa_stiti_07

Ziua nunții este ziua VOASTRĂ specială! Deși este bine să cereți și părerea altora, nu sunteți obligați să faceți ceva doar pentru că persoana X a spus: “Așa trebuie! Vreți să râdă vecinii de noi?”. Organizarea unui eveniment se schimbă la fel de des ca și moda de la Paris. Ce azi e frumos, poate mâine nu va mai fi. Și cu siguranță, ce a fost ”la modă” acum 10 ani, azi este, poate, perimat.

3. Rochia se va murdări!

După o zi lungă de purtat, e normal ca rochia să se murdărească. Asta nu înseamnă că trebuie să o tratați prea cu atenție, dar nici să plângeți. Bucurați-vă de aceste clipe unice! Este prima și ultima dată în viață când sunteți miri (sau cel puțin așa vă dorim)!

4. Evenimentele nu vor merge întocmai așa cum ați plănuit / NIMIC nu e Sfârșitul Lumii!

În ziua evenimentului este bine să lăsați cât mai multe pe seama altora, altfel nu veți putea să vă bucurați de ziua aceasta specială. Dar trebuie să luați în calcul și neprevăzutul: o pană de cauciuc, ploaie, întârzieri neprevăzute, nasturi care cad sau poate chiar un porumbel nepotrivit la momentul nepotrivit în locul nepotrivit… Încercați să nu vă bazați fericirea zilei pe programul acesteia. Bucurați-vă de prezența familiei, râdeți, bucurați-vă de atenția lor.

5. Colaborați cu echipa foto/videofotograf_nunta_baia_mare_erdei_rudolf_ce_trebuie_sa_stiti_02

Înțelegem perfect că nu vă place să pozați (și aici ne adresăm mai ales mirelui), dar amintirea acestei zile ar trebui să vă determine să uitați efectiv că 2-3 aparate sunt îndreptate în fiecare clipă asupra voastră. Nu ne priviți, lăsați ziua să curgă cum își dorește. Însă dacă fotograful vă face o sugestie luați-o în seamă, cel puțin.

6. Liniștiți-vă, nu vă grăbiți

Graba strică treaba! Vorba aceasta este foarte adevărată mai ales când vine vorba de un eveniment unic în viață. Dacă vreți ca totul să meargă bine, lăsați destul timp pentru toate activitățile zilei. Dacă este posibil, programați unele momente (cum ar fi starea civilă și/sau ședința foto) în altă zi decât ziua nunții. Din nou, dacă este posibil, când întocmiți programul zilei, cereți și părerea echipei fotografului, vă poate da sfaturi utile din experiență.

7. Ședințele foto de logodnă ajută enorm!fotograf_nunta_baia_mare_erdei_rudolf_ce_trebuie_sa_stiti_06

Și aceasta mai ales dacă sunteți mai puțin obișnuiți cu o cameră foto profesională. În acest fel vă puteți obișnui cu fotograful, cu modul lui de lucru, învățați să vă comportați natural în fața camerei, și așa mai departe.

8. Controlați-vă invitații

O fetiță superbă, gingașă, dulce, de 3-4 ani, vă poate distruge nunta! Părinții tind să-i lase nesupravegheați, sau mai rău, să nu îi controleze în anumite momente. Cum ar fi să vă răstoarne tortul de nuntă? Cum ar fi în timpul dansului mirilor să vă împiedicați de un copil și să cădeți (într-un caz total nefericit, chiar pe copil!)?!? Cu toții știm cât de neastâmpărați și curioși pot fi copii, așadar rugați-i pe părinți să-i țină sub control, mai ales în momentele importante.

Deși poate părea ciudat la prima vedere, ar fi bine să discutați cu invitații (mai ales cu cei problemă) despre fotografiile din timpul evenimentului. Dorim să avem un cadru plin de chipuri ce radiază fericire, bucurie pentru voi, nu telefoane mobile fotografiindu-vă. De asemenea, dacă un invitat ne intră în față (când veniti de mână cu tata la altar) ca să facă și el o poză, cu siguranță ne va strica acel cadru perfect pe care îl vânăm și pentru care ne plătiți, însă nu prea avem ce face. O scuză rapidă din partea lui nu va repara răul deja făcut.

9. Mireasă fericită = fotografii frumoasefotograf_nunta_baia_mare_erdei_rudolf_ce_trebuie_sa_stiti_05

Draga mea, dacă ești tristă și nu zâmbești, nu vei avea fotografii frumoase. Dă frâu liber fericirii, zâmbește puternic, distrează-te. Lasă-ne pe noi să alergăm după cadrele și unghiurile care te avantajează. Nu contează că vremea nu e așa cu doreai, nu contează că florile sunt cu o jumătate de nuanță mai deschise, nu contează că deja îți este murdărită rochia. Nu mai contează nimic decât clipa. Și aceasta va fi imortalizată în fotografii pe care le vei avea toată viața.

10. Vremea s-ar putea să nu țină cu voi

Voi sperați la soare. Știm. Însă sunt șanse ca vremea să nu țină cu voi. Dar asta nu înseamnă că totul e ratat. Citiți și articolul despre Lumina în fotografia de nuntă.

11. Alcoolul și fotografiile nu fac o pereche bună

Bineînțeles că nu ne referim la noi :). Ca profesioniști care se respectă, nu vom consuma deloc alcool pe parcursul nunții. Bineînțeles că nu ne referim nici la voi, dragii noștri miri. Ne referim la invitați. Știm că se consumă alcool. De aceea majoritatea fotografiilor și a filmării vor fi făcute mai spre începutul nunții, unde toată lumea este trează și aranjată la perfecție. Tot din această cauză, treaba noastră ca echipă foto/video se termină cu ceva timp mai rapid decât finalul nunții, când evenimentele principale au avut deja loc. Noi ca profesioniști dorim ca toată lumea să arate perfect și să fie mândri de fotografiile ce le vor avea, făcute de noi.

12. Țineți sărutul!fotograf_nunta_baia_mare_erdei_rudolf_ce_trebuie_sa_stiti_01

Există momente care durează extrem de puțin, cum ar fi sărutul, figura de final la dans, semnatul la starea civilă, etc. Este indicat să prelungiți aceste momente preț de câteva secunde (4-6s) pentru a ne permite nu doar să „prindem” momentul, dar să avem răgazul de a o face într-un mod artistic.

13. Delegați și cereți ajutorul!

„Unde sunt baloanele? Dar panglicile? La cât pornim? Când vin muzicanții?” Chiar dacă ați organizat voi toată nunta, ar fi bine ca cineva apropiat (din familie sau un prieten) să știe tot ce e legat de organizare, astfel încât să nu vină toată lumea la voi cu orice întrebare. Ne veți mulțumi mai târziu.

14. Pregătiți-vă și pentru situații mai puțin plăcutefotograf_nunta_baia_mare_erdei_rudolf_ce_trebuie_sa_stiti_03

Este imperios necesar să aveți la îndemână o sticlă de apă aproape tot timpul. Statul în soare, statul în picioare în biserică, o rochie prea strânsă, pantofi cu toc prea înalt, toate acestea vă pot provoca stare de rău sau chiar de leșin. Dacă vă simțiți rău, cereți imediat ajutor. Nu vă încredeți în forțele proprii. O trusă de urgență ar fi și ea binevenită cu ac și ață albă și neagră în caz că se descoase ceva, șervețele, bomboane mentolate, etc.

15. Scrieți un blog

Pe la noi nu se practică, din păcate, acest lucru, însă de ce nu ați face-o? Puteți ține la zi toate pregătirile pentru nuntă, toate rugămințile pentru invitați (vezi punctele de mai sus), programul zilei și orice vă mai trece prin cap.

16. Relaxați-vă și fiți mândri de ce ați realizat 🙂fotograf_nunta_baia_mare_erdei_rudolf_ce_trebuie_sa_stiti_04

Acum sunteți pe ring, înconjurați de cei dragi, toate merg bine. Ați avut mici probleme, dar deoarece ați fost prevăzători s-au rezolvat cu succes. A sosit momentul să inspirați adânc și să vă bucurați de aceste clipe unice. E singura dată când veți fi în postura aceasta, merită să trăiți din plin fiecare secundă.

 

Final…

Nunta trebuie să fie o ocazie de bucurie și fericire atât pentru voi cât și pentru cei dragi. Nu o lăsați să devină o sursă de stres. Nu merită. Creați-vă o amintire frumoasă, de care să vă aduceți aminte cu plăcere peste ani.

fotograf_nunta_baia_mare_erdei_rudolf_ce_trebuie_sa_stiti_09