Sunt fotograf profesionist de 10 ani, la ora scrierii acestui articol și tocmai am plecat de la un botez care mi-a schimbat oarecum viziunea asupra clienților. M-am întâlnit cu un fost client, un tătic, pe al carui fiu l-am pozat în urmă cu 2 ani tot la botez. Am avut o scurtă conversație cu el despre importanța fotografiilor imprimate si a albumelor. Citește mai departe pentru a afla ce a spus și cu ce te poate ajuta și pe tine ideea lui.

Momentul tortului

Momentul tortului – fotografie profesională de botez

În general sunt 2 categorii de clienți: cei care vor o amintire simplă de la eveniment și nu prețuiesc atât de mult fotografia, și cei care investesc în fotografie pentru a avea fotografii unice, chiar dacă trebuie să renunțe la alte cheltuieli pentru  asta. Tăticul făcea parte din prima categorie, chiar el mi-a confirmat chestia asta: „Când mi-a spus soția că vrea poze și un album de botez mă gândeam că nu avem nevoie de asta. Doar și așa vom avea pozele pe DVD, ne putem uita la ele când vrem.” Avea el dreptate? Depinde de care parte a „baricadei” te afli și tu. Mulți aleg fotograful „că a fost și la Costel și la Andrei”, altora nu li se pare important să primească un album de nuntă (sau botez). Motivele sunt diferite, atât de diferite pe cât de diferiți suntem noi unul de altul. Însă, când vine vorba de fotografie în special, este bine să ne gândim puțin la viitor.

Am primit albumul și l-am pus undeva sus pe raft după ce l-am văzut. Mi-a plăcut aranjarea pozelor, momentele alese, dar erau amintiri noi pe atunci.” Cu siguranță nu realizezi acum, când sunteți tineri, de importanța albumelor. Părinții au fost alături de voi, toți membrii familiei v-au fost aproape, prietenii, nașii, toată lumea s-a bucurat. Euforia postatului de poze pe facebook a trecut. Acum tot ce a mai rămas este un album și un DVD cu poze.

Ar trebui să-l vezi acum pe micuț, cum se uită prin album. Îl răsfoiește și recunoaște membrii familiei, spune <<Asta-i bunica, el e tati, asta ești tu, mami…>>. Se uită la pozele de la botezul lui! Și chiar înțelege unele chestii. E minunat! Nu am crezut niciodată că așa de important e un album.

Acum stau și mă gândesc că noi nici nu înțelegem cât de importante sunt lucrurile astea. Mai demult mă uitam la pozele alb/negru ale părinților mei, îi vedeam tineri. Acum când tata nu mai e, îmi e foarte drag să mă uit peste poze. Și amintirea că a fost cu noi acolo la botez e foarte importantă…

Cred că toți ar trebui să ne facem albume și să le lăsăm undeva la adunat praful. Generațiile următoare le vor lua și vor vedea istoria lor. Abia atunci se va înțelege adevărata lor valoare! Vor fi neprețuite!

Am încercat să reproduc cât mai bine vorbele acestui tătic. Am înțeles mai bine și mi s-a confirmat din nou importanța muncii ce o fac. Noi, fotografii, suntem responsabili față de cei din jurul nostru, responsabili să le înregistrăm amintirile cât mai fidel posibil. Sigur că toți au aparate foto performante și telefoane mobile cu camere de zeci de megapixeli, dar munca unui fotograf pasionat și dedicat nu va putea fi niciodată înlocuită. Așadar, uită de oferte și prețuri! Caută un fotograf care să-ți bucure sufletul cu un album perfect și personal. Poate peste 10-20 de ani sau mai mult, albumul acela va fi neprețuit! Și, vorba unei reclame, asta-i tot ce contează.