importanta_fotografie_nunta_erdei_rudolf_09Poate nu ne dăm seama acum, când suntem tineri, dar una dintre cele mai mari bogății ce le putem avea sunt amintirile. Nu mai țin minte cum a fost când am mers prima dată la mare, însă amintirea a rămas întipărită fotografic. Amintirile cu tatăl meu sunt mai vii datorită fotografiilor. Și ar mai fi multe de tot.


Personal, eu mi-am făcut o mică colecție de diferite materiale cu o mare încărcătură sentimentală. Îi spun punguța cu amintiri și chiar așa o și păstrez, într-o punguță de hârtie. Deoarece am crescut într-o perioadă în care fotografia însemna cheltuială pentru fiecare cadru, în punguța mea nu sunt multe poze. Dar cele ce există sunt prețioase. Valoarea lor importanta_fotografie_nunta_erdei_rudolf_05este dată tocmai de amintirile ce mi le declanșează, de senzațiile ce le retrăiesc uitându-mă la ele. Tânăr fiind nu am înțeles privirea nostalgică a bunicii sau a mamei când priveau vechiul album al familiei, însă odată cu trecerea timpului înțeleg și eu importanța acestora.

Motivul pentru care scriu acest articol este pentru că vreau să te invit să reflectezi și tu la importanța amintirilor și în special la importanța fotografiei pentru tine. Trăim într-o eră specială în care cu toții avem acces la camere foto. Revoluția telefoanelor mobile și a camerelor integrate acestora (unele având chiar o calitate destul de bună) a făcut posibil ca fiecare moment important din viața noastră să fie „înghețat” în timp. Însă există unele aspecte la care trebuie să ne gândim.

Care sunt minusurile fotografiei digitale?

importanta_fotografie_nunta_erdei_rudolf_10Deși fotografia digitală are foarte multe avantaje (prețul scăzut, disponibilitatea, etc), ea are și multe minusuri. Calitatea în unele cazuri este foarte mică, posibilitatea de-a face multe fotografii poate fi și ea un minus, însă poate cel mai mare pericol este pierderea fotografiilor. De aceea, așa cum voi arăta la punctul următor, cel mai bine ar fi să păstrezi o copie fizică a fotografiilor importante, într-un album. Costă, dar merită.

Care sunt pericolele păstrării fotografiilor strict în format digital?

importanta_fotografie_nunta_erdei_rudolf_04Poate ai realizat și tu asta, fotografiile în format digital nu sunt atât de sigure. Pierderea sau defectarea telefonului, aparatului foto, cardului de memorie, calculatorului, DVD-ului, etc, poate duce la pierderea a mii de fotografii. Cât de ușor se poate virusa un calculator, cât de ușor se poate sterge din greșeală un folder sau card! Dacă ți se întâmplă un astfel de eveniment și nu ai o copie de siguranță, pozele pot fi pierdute definitiv.

Ce poți să faci? Vezi subtitlul aferent în continuarea articolului.

Ce pot face dacă mi s-a defectat suportul media cu fotografii?

importanta_fotografie_nunta_erdei_rudolf_07Depinde de suport. DVD-urile odată zgâriate cu greu se pot recupera. Un stick de memorie sau hard disk (suport magnetic) este posibil să se poată recupera cu softuri specializate. Cel mai bine ar fi să mergi cu suportul la un specialist.

Foarte important! Dacă ai șters din greșeală un folder cu poze de pe calculator sau stick, oprește imediat calculatorul și cheamă un specialist. Dacă informația se suprascrie, recuperarea este imposibilă. Nu încerca să recuperezi singur informația decât dacă știi bine ce faci!

Cum pot obține fotografii mai bune cu camera mea?

importanta_fotografie_nunta_erdei_rudolf_02Una din întrebările care îmi sunt puse poate cel mai mult. Încearcă să ții cont de următoarele puncte:

  • Ai grijă să fie destulă lumină. Dacă nu ai lumină, pozele vor avea zgomot, culori șterse și poate nici aparatul nu focalizează bine.
  • Nu poza în contralumină (de ex subiectul cu spatele la soare sau bec) ci având sursa de lumină în fața subiectului. Contralumina este o tehnică foto ce trebuie stăpânită bine ca să scoată rezultate bune.
  • Folosește funcția de focalizare. Acesta este cea mai frecventă eroare. Utilizatorii apasă direct declanșatorul fără a focaliza, imaginea fiind de multe ori neclară. Citește manualul aparatului foto sau dă o căutare pe google după modelul aparatului/telefonului și termenul „focalizare”.
  • Ai grijă să nu miști camera când faci poza. După ce este apăsat butonul de declanșare, durează 2-3 secunde (în funcție de aparat) până poza este salvată. Păstrează aparatul sau telefonul nemișcat în acest interval.
  • Folosește bliț când e întuneric sau când lumina nu este chiar bună.

Aceste tehnici, aplicate corect, vor asigura cea mai bună calitate de care este capabilă camera ta. Dacă tot nu ești mulțumit, ai o scuză să-ți cumperi o cameră nouă 🙂

Care este cea mai bună modalitate de-a păstra fotografiile?

  • importanta_fotografie_nunta_erdei_rudolf_06Fă copii de siguranță pe suporturi optice (CD/DVD/BluRay). Regulat, descarcă pozele de pe camera foto / telefon și pune totul pe un DVD. Un DVD costa aproximativ 1 leu și încap câteva mii de poze pe el. De asemenea, cel puțin odată la 5-6 ani, fă o copie de siguranță și pentru DVD-urile acestea, deoarece și acestea se degradează în timp.
  • Imprimă pozele importante și fă-ți un album. Nimic nu se poate compara cu deschiderea unui album fizic cu poze și admirarea acestora. Aceste poze se păstrează mult mai bine decât orice suport electronic. Acesta este poate cel mai bun sfat ce ți-l pot da.

Cât de importantă este fotografia pentru tine?

importanta_fotografie_nunta_erdei_rudolf_08În loc e concluzie, am pentru tine câte întrebări la care trebuie să-ți răspunzi singur:

  • Sunt pozele destul de importante pentru a face regulat copii de siguranță?
  • Sunt unele din ele destul de importante încât să le imprimi și să le pui într-un album?
  • Consideri fotografia de azi ca fiind amintirea neprețuită de mâine?

Răspunsul îl poți da activ, aplicând sau nu unele idei din articol care crezi că ți se potrivesc.