Ești la o întâlnire cu un fotograf pentru a-i vedea oferta pentru nunta ta. I-ai văzut unele lucrări pe internet și acum dorești să vezi calitatea materialelor finite și oferta de preț. Poate e chiar prima dată când te afli în fața unui prestator și nu știi ce să întrebi sau nu înțelegi prin ce se deosebește oferta lui de oferta altora. Voi încerca în rândurile ce urmează să trec în revistă câteva detalii la care tu, clientul, trebuie să fii atent.

Unii nu sunt chiar bine intenționați

Un prim aspect pe care trebuie să îl ști este că nu toți prestatorii sunt bine intenționați. Unii vor căuta să te înșele prin diferite modalități. Iată câteva dintre ele:E75_9279

  • Prezintă lucrările altora. Probabil cea mai comună cale de-a înșela un client. Fotograful (sau poate chiar studioul) îți prezintă fotografii, albume ca fiind executate de el însuși. De regulă cei ce recurg la așa ceva nu au capacitatea de-a realiza ei înșiși lucrări bune, așadar te-ai putea trezi cu fotografii mult mai slabe decât ți s-au prezentat.
  • Îți prezintă doar pozele cele mai bune. Dacă îți arată doar 2-3 fotografii de la o nuntă, cere să vezi o nuntă întreagă sau un album complet al unui client. 2-3 fotografii extraordinare poate face oricine per eveniment, însă un fotograf profesionist de nuntă trebuie să aibă constanță în lucru, să fie în stare să scoată fotografii frumoase în diferite condiții, chiar dacă uneori toate sunt împotriva lui.
  • Nu trece oferta completă în contract. Deși ți-a promis album mare, printuri și 4 albume mici pentru nași, nu a trecut acestea în contract. Bineînțeles că peste un an veți uita cu toții de ofertă și vei plăti mai mult pentru un serviciu inferior.
  • Nu face contract. Dacă prestatorul îți spune așa ceva, trebuie să faci stânga-împrejur și să pleci. Cred că știi și tu de ce 🙂
  • Structurează oferta astfel încât să nu înțelegi mare lucru din ea. Iar mai apoi schimbă după bunul său plac materialele finale astfel încât să câștige mai mult, sau îți cere bani în plus pe transport, coperta albumului, etc. Este bine să urmărești oferte „all inclusive” și să înțelegi ce înseamnă acel preț, ce include el.

Câte ore veți fi prezenți la nuntă?

Aceasta ar trebui să fie una dintre primele întrebări. Nu e normal să plătești același preț dacă ai o nuntă mică (ce nu durează mai mult de 10 ore) și dacă ai o nuntă lungă (peste 16-18 ore). Fotograful/echipa va lucra mai mult sau mai puțin și prețul reflectă acest lucru.

În oferta noastră se include prezența până în 16 ore, timp în care putem lejer acoperi absolut toate momentele importante, de la pregătiri până la tort și aruncatul buchetului. La petrecerea de după stăm doar dacă ne soliciți asta, iar peste cele 16 ore se taxează în plus.

Câte persoane veniți?

În funcție de opțiuni, pot fi prezenți mai mulți prestatori: 2 fotografi sau 1 fotograf și un asistent, 2 fotografi + 1 asistent, etc. Este foarte important ca fiecare să aibe un loc la masă pentru a se putea odihni. De asemenea, dacă plătești pentru 2 fotografi, vrei să și fie prezenți 2 fotografi, nu?

Cât timp de pregătire aveți nevoie?

De fiecare dată când scena se schimbă (de exemplu la intrarea și la ieșirea din biserică), aparatura trebuie setată pentru condițiile noi. Aceasta poate dura câteva secunde până într-un minut la un fotograf și câteva minute la un cameraman. La programarea nunții este bine să țineți cont și de aceste aspecte pentru a oferi material de calitate echipei foto-video.

Vă asigurați singuri transport sau trebuie să vă asigurăm noi? Cât costă?

Acest aspect depinde de la echipă la echipă. Echipa noastră își asigură transportul și acesta este gratuit în limita a 200 km de deplasare (inclusiv deplasarea din ziua nunții, la ședința foto, etc). Tot ce depășește aceasta se va plăti separat.

Ce fel de materiale predați?

Este foarte important să știi ce primești la final. DVD cu pozele, poze imprimate, album foto, printuri de mari dimensiuni, tablouri, fotografie instant, etc. Dacă oferta nu include materiale ce vi le doriți, cereți o ofertă ce să includă. Apoi cere o ofertă completă cu toate acestea, deplasare, etc și ai grijă ca toate să fie trecute în contract.

Cât de mare este albumul? Câte pagini are? Din ce material va fi coperta?

deschidere de album proiectată ca un tot unitar

deschidere de album proiectată ca un tot unitar

Prețurile la albume diferă conform dimensiunilor. Întreabă dacă dimensiunea este pentru albumul închis sau deschis, deoarece diferiți fotografi dau dimensiunea albumului deschis pentru a fura ochii clientului. De exemplu un album 30 / 60 cm deschis va avea dimensiunile 30 / 30 cm închis, adică va fi pătrat.

Numărul de pagini influențează și el prețul total al albumului, fiecare ofertă este făcută cu un număr anume de pagini.

deschidere de album proiectată ca două pagini separate (cu o temă comună)

deschidere de album proiectată ca două pagini separate (cu o temă comună)

Demn de reținut aici diferența dintre deschideri și pagini. Când deschizi un album, cele două pagini pe care le vezi formează o deschidere (conceptul este diferit de conceptul de filă a unei cărți). Astfel, un album cu 40 de pagini va avea 20 de deschideri. Fiecare deschidere se proiectează ca un tot unitar sau ca 2 pagini separate.

Dacă doresc alt material/model de copertă cât ar fi diferența?

Pielea ecologică este la preț diferit față de pielea naturală, așadar este oarecum normal să existe o diferență de preț. Totuși, nu toți producătorii au prețuri diferite la coperte diferite.

Retușați toate fotografiile din album? Ce înseamnă retuș?

Retușul este eliminarea detaliilor nedorite din imagine (cum ar fi coșurile, cablurile, etc). Unii fotografi fac și editări avansate fotografiilor, care însă mănâncă mult timp și se vor taxa separat.

Echipa noastră retușează fotografiile ce vor fi incluse în albumul realizat de noi și alte fotografii ce urmează să fie imprimate ca tablouri de mari dimensiuni. De asemenea, la cerere, retușăm și alte fotografii pentru alte destinații, contra cost.

Câte poze imprimate primesc?

Dacă există poze imprimate în ofertă, câte bucăți vor fi? Dacă vrei poze imprimate în ofertă, cere aceasta la început.

Câte poze vor fi pe DVD?

Chiar dacă un fotograf va face poate chiar câteva mii de poze la o nuntă, multe dintre acestea vor fi șterse în procesul de selecție, deoarece multe dintre ele au defecte ce nu pot fi trecute cu vederea. Astfel, fiecare fotograf va promite un număr minim de fotografii ce cu siguranță le va putea livra (de exemplu 500-800 de fotografii), însă pe DVD-ul final vor exista poate chiar dublul sau triplul acestui număr.

Echipa noastră, atunci când mergem 2 fotografi la o nuntă, pozăm până la 3-4000 de imagini. După procesul de selecție rămânem cu aproximativ 1500-2000 pe care le vom livra clienților.

Prelucrați toate pozele? Ce înseamnă prelucrarea?

Prelucrarea (sau corectarea) imaginilor înseamnă modificarea culorilor, a contrastului, îndreptare și decupare (crop). Acest proces este diferit față de retuș, care înseamnă eliminarea unor detalii deranjante sau modificarea unor elemente.

Echipa noastră prelucrează absolut toate fotografiile ce se predau unui client: contrast, luminozitate, balans de alb precum și îndreptare sau crop dacă este necesar.

Pozele de pe DVD/stick se pot imprima și la alte laboratoare?

Unii fotografi predau pozele în format mult redus față de originale, astfel încât nu veți putea imprima fotografii decât prin acel fotograf (uneori cu preț mai mare decât la alte laboratoare). Astfel, pe DVD/stick pozele vor fi mici și, posibil, chiar conținând logo-ul fotografului sau studioului.

Noi oferim pe DVD fotografiile în 2 formate, atât cele imprimabile la orice laborator cât și varianta cu logo, optimizate pentru publicare pe rețele sociale.

Vor exista pe DVD și variante de fotografii pentru postat pe internet (Facebook, Google Plus, etc) cu logo?

Unii fotografi nu oferă fotografiile la rezoluție înaltă, așa cum am subliniat la punctul anterior. Alții însă nu oferă formatul optimizat pentru internet, ceea ce duce la o calitate slabă a fotografiilor odată ce sunt încărcate.

Noi oferim ambele formate pe DVD/stick (după caz), atât cele optimizate pentru imprimare cât și cele optimizate pentru publicare. Cele pentru publicare conțin și logo.

Care este prețul total al tuturor opțiunilor pe care le doresc eu?

Dacă oferta nu este una „la cheie”, la final adună toate opțiunile dorite și ai prețul total al pachetului tău. Compară acest preț cu pachetele identice oferite de ceilalți, atât cantitativ cât și calitativ.

Noi ne străduim să oferim atât soluții „la cheie”, pachete întregi, cât și soluții personalizate, adaptate dorințelor voastre. Din experiența noastră, pachetele personalizate sunt o opțiune mult mai bună pentru fiecare cuplu și vă încurajăm să optați întotdeauna pentru așa ceva.

Concluzie

E75_8772Când mergi la discuții, folosește-te de timp pentru a pune cât mai multe întrebări ce te interesează pe tine, legate de evenimentul tău special. Nu există două nunți la fel, este normal ca tu să ai alte întrebări și necesități față de alți clienți. Fă-ți de acasă o listă de întrebări și aspecte, gândește-te la ce servicii dorești de la acel prestator.

Apoi, după ce ai adunat ofertele tuturor prestatorilor care îți plac, compară calitatea materialelor, cât de bine se adaptează pachetul ofertat nevoilor tale și doar la final prețul acestora. Și nu uita, calitatea face diferența!