Ai făcut o căutare pe internet după cuvinte cheie precum „fotograf nuntă” și ai găsit foarte multe rezultate. Te-ai uitat peste multe dintre ele, ai ajuns la o listă de 10-15 fotografi care îți plac. Pe care din ei să îl alegi? Articolul acesta te va ajuta oarecum să faci această alegere.

Fotografia de nuntă este extrem de importantă!

stiluri_fotografie_nunta_erdei_rudolf_baia_mare_1Atmosfera creată de trupă, gustul mâncării, băuturii și prăjiturilor, va ieși chiar și din amintire peste ani. La video probabil vă veți uita doar de câteva ori, însă un album foto creat de un profesionist desăvârșit, cu fotografii care surprind emoția zilei voastre speciale, cu siguranță că îl veți deschide mai des, pentru a vă reîmprospăta amintirile si dragostea.

Așadar ești în fața unei dileme. Ai de unde alege, dar probabil, dacă ar fi după tine, i-ai lua pe toți, nu? Oare ce îi diferențiază? Răspunsul la aceste întrebări este pe cât de simplu, pe atât de complicat. Stilul.

Ce este stilul?

Înainte de-a afla ce stiluri există, e bine să înțelegem ce este stilul unui fotograf. 

Încă de prima dată când luăm un aparat foto în mână, suntem învățați să ne dezvoltăm un stil personal. Acesta este un amestec de experiențăviziune artistică (luată ca întreg), abilități tehnice, cu multe influențe exterioare cum ar fi educația, mediul în care a crescut, experiențe anterioare, pasiuni, părerile personale, gustul, limitările date de conștiință, etc. 

Având in vedere multele variabile ce intră în stilul fotografic al fiecăruia, este rezonabil să înțelegem că e foarte greu ca doi fotografi să aibă același stil foto. În general, fotografii care sunt mai la începutul drumului tind să copieze stilul unui fotograf consacrat, însă, datorită abilităților mai limitate, experienței limitate, factorilor diferiți, nu se poate copia fidel acest stil.  Tot așa, odată cu trecerea timpului, acumularea de mai multă experiență, abilități, etc, stilul unui fotograf se poate schimba, poate evolua, calitatea imaginilor crescând odată cu acestea.

Într-un alt sens, stilul fotografului este vocea sa fotografică. La fel cum recunoști vocea mamei dintr-o mie, la fel vei recunoaște stilul unui fotograf odată ce te obișnuiești cu el. Detaliile subtile date de tonalitate, culoare, luminozitate, lumină (da sunt 2 elemente diferite luminozitatea și lumina), șamd, vor da un aspect distinct imaginilor lui, relativ ușor de recunoscut.

Ce stiluri de fotografie de nuntă există?


Eliminând din start stilul „mult și prost” (care se caracterizează prin poze făcute aproape la întâmplare, grave erori de compoziție, lumină și momente alese prost), ajungem la două mari curente în fotografie care sunt opuse de principiu, dar care se întrepătrund ușor în fotografia de nuntă: stilul foto-jurnalistic și stilul clasic, bazat pe regizarea momentelor. Care din ele este mai bun? Niciunul. Exista fotografi de top în fiecare dintre aceste stiluri. Voi încerca acum să descriu pe scurt aceste 2 curente:

Foto-jurnalismul de eveniment

stiluri_fotografie_nunta_erdei_rudolf_baia_mare_2Deși în trecut acest stil era în mare parte făcut în alb/negru, astăzi se face în principal color, deși nu există o regulă. Acest stil presupune clipe importante, surprinse într-un moment perfect, regie deloc, fiind foarte important ca fotograful să lucreze cât mai invizibil, să nu intervină deloc în programul evenimentului. Aceasta îi va permite să suprindă momente unice, cum ar fi lacrimile mamei în timp ce miresei îi este pusă verigheta pe mână, ambele momente fiind într-un singur cadru (evident, dacă spațiul și împrejurările vor permite aceasta). 

stiluri_fotografie_nunta_erdei_rudolf_baia_mare_4Fotografiile acestea spun povești emoționante, de multe ori mai mult decât una, valoarea lor fiind mult ridicată dacă se fac o serie de fotografii ce se completează.

Din experiență vă pot spune că acesta este cel mai greu stil fotografic, astfel de clipe „perfecte” fiind rare și greu de surprins în contextul unei nunți în care aproape tot timpul se întâmplă ceva. Foarte important în acest stil foto este prezența a doi fotografi, pentru a maximiza probabilitatea de-a surprinde imaginile perfecte.

Stilul clasic (bazat pe regizare)

stiluri_fotografie_nunta_erdei_rudolf_baia_mare_3În zorii fotografiei acesta era stilul de bază. Procesul greu și costisitor necesar fiecărei imagini, timpul lung de expunere, blitzurile cu pudră, greutatea cu care se schimbau plăcile pentru o nouă imagine, făceau posibile doar câteva imagini per eveniment, uneori chiar una singură. De aceea persoanele erau „pozate”, adică aranjate într-o ordine anume, statică și priveau simplu spre aparat. 

stiluri_fotografie_nunta_erdei_rudolf_baia_mare_5În zilele noastre, aceste fotografii se numesc formale și au importanța lor în fotografia de eveniment. Poze cu părinți, rude, invitați ce urmează a fi imprimate pe hârtie și dăruite, sunt doar un exemplu. Un alt exemplu este regizarea anumitor momente din cadrul nunții, cum ar fi semnătura la starea civilă (uneori fotograful cere să vă uitați în camera foto) sau ieșirile de la starea civilă, respectiv biserică. Ședința foto, de-asemenea, este un moment în care majoritatea fotografiilor sunt regizate, prima întrebare a mirilor când ajungem cu eu în locație este: „Cum să stăm?”

În cadrul acestui stil este ceva mai ușor de-a obține imagini frumoase, fotograful având posibilitatea să aleagă unghiul de fotografiere, lumina, poziția corpului, etc. Problema în acest caz constând în emoțiile ce trebuie să le evoce perechea pentru a compensa neajunsurile stilului.

Realitatea lumii foto contemporane

stiluri_fotografie_nunta_erdei_rudolf_baia_mare_6Fotografia evoluează în mod constant, alimentat de dorința fotografilor de-a ieși în evidență cu ceva unic dar și dea-și pune în valoare creativitatea. În zilele noastre, cele două stiluri descrise mai sus sunt doar o linie generală după care se ghidează fotografii. Nimeni nu (mai) practică un stil pur regizat ci amestecă aceasta cu foto-jurnalismul de nuntă (și vice-versa). Astfel au luat naștere fotografii unice, cu un aer spontan, dar stilizate și regizate astfel încât să nu se observe regia.

Concluzie

Ce stil vi se potrivește vouă ca cuplu? Ce fel de fotografie vreți voi să vedeți în albumul vostru de nuntă? Piața foto vă oferă variante multiple, grade diferite de amestec între regie și foto-jurnalism. Încercați să alegeți un fotograf nu neapărat după preț ci după stilul și valoarea fotografiei pe care acesta o abordează. Peste 30-40 de ani prețul nu vă va mai zice nimic, dar emoția transmisă de un album bine făcut va fi cu siguranță de neprețuit.