Probabil ai văzut și tu multe filmări făcute cu drona pe la diferite evenimente. O vedere de sus este, cu siguranță, foarte frumoasă. Însă care ar fi pericolele? O defecțiune tehnică în timp ce drona este la 50 de metri deasupra unui grup de oameni, cu siguranță nu va trece fără urmări urâte. De aceea, legislația este clară, zborul în intravilan și deasupra sau în zona grupurilor de oameni este interzisă. Pentru detalii, citește mai departe.

Ce spune legea?

Voi cita doar partea care se referă la dronele din categoria DJI Phantom (adica o drona de maximum 2kg, cu aparatură de înregistrare foto/video la bord):

  • Codul aerian civil prevede ca orice aeronavă să fie înregistrată și fiecare zbor să fie anunțat în prealabil (cu cel puțin 2 zile înainte). Trebuie anunțată zona în care se va face zborul și înălțimea.
  • Decolarea în zonele de intravilan (orice oraș, comună, sat) este strict interzisă.
  • Survolarea zonelor populate (unde există orice fel de casă/clădire) este strict interzisă.
  • Zborul deasupra sau în zona mulțimilor de oameni este strict interzisă.
  • Înregistrarea foto/video necesită aviz de la MApN.

Încălcarea acestor prevederi se pedepsește cu amendă (între 20,000 și 30,000 de lei) sau închisoare de la 6 luni la un an și evident dosar penal.

Filmarea la evenimente (nunți)

Așadar, din păcate, filmările la evenimente sunt total imposibile. Majoritatea cameramanilor folosesc drona la ieșirea din biserici, acțiune care încalcă toate punctele de mai sus (zborul în zona unor mulțimi, în zonă de intravilan, intens populată).

Până acum oamenii legii erau probabil insuficient informați și treceau cu vederea astfel de zboruri, însă, începând cu 2017 s-au pus pe fapte mari. Poliția locală a fost informată să ceară certificatul de înregistrare precum și dreptul de zbor oricărui pilot de dronă care este surprins în timp ce zbura. De asemenea, în data de 13 Februarie, Jandarmeria Bistrița a făcut dosar penal unui pilot ce participa la un eveniment în zonă (SURSA), acesta fiind primul eveniment de acest gen de care am auzit eu.

Așadar, dragi piloți de drone, e momentul să intrăm cu toții în legalitate, altfel buzunarul și libertatea noastră vor avea de suferit mult de tot.

Dragi clienți, vă mulțumim de înțelegere. Chiar nu vom mai putea zbura cu dronele oriunde, iar prețul pentru un zbor al unui pilot cu actele în regulă cu siguranță va crește.