Eram la volanul maşinii, într-o dimineață frumoasă de iarnă, în drum spre o locație unde urma să ținem o ședință foto. În stânga mașinii șerpuia frumos un râu îngețat parțial. Totul dormea, înghețat în timp, parcă, de la frigul iernii și conservatorismului specific satelor ardenelești. Lumina de dimineața devreme abia trecea prin pătura groasă de nori, difuză și albastră. Atunci în stânga s-a desfășurat o scenă ce nu avea să se repete niciodată: case acoperite de zăpadă, cu ferestrele ușor luminate, fumegând leneș pe coșuri. Deși aveam camera foto la mine, nu am oprit să surprind acel moment magic. Până și astăzi, după mai mult de 5 ani, regret că nu am făcut-o.

De ce am ales să scriu aceste rânduri? Acum vreo 3 sau 4 ani au venit o pereche de miri la mine cu rugămintea să le fac o şedinţă foto. Nunta a avut loc cu 2 ani în urmă și ei erau profund nemultumiți de calitatea pozelor. După ședința foto au comandat un album cu 40 de pagini pe care l-am făcut integral din pozele de la ședință. Le-am cerut poze de la nuntă să le includ în album, dar au refuzat motivând că nu au avut din ce alege.

Deși vorbim despre nuntă, principiile se aplică la toate evenimentele din viață de la care ne dorim amintiri. Mai țineți minte prima zi de școală? Primul coleg de bancă? Primul examen, prima iubire, ultima zi de liceu, ultimul clopotel… Toate acestea sunt amintiri ce le avem fiecare, înregistrate în amintirea noastră. Însă, ca orice altceva, amintirile ne sunt supuse degradării în timp. Ele se pierd. Încet, detaliile devin neclare, vocile își pierd puterea și ochii culoarea.11129328_1081081231919124_5954757861725349476_n

Cu siguranță fiecare avem acea amintire pe care am fi dorit să o surprindem. Astăzi acest lucru este mult mai ușor ca în trecut, mulțumită tehnicii actuale. Avem aparate foto pe orice: telefon, tabletă, ochelari. Trebuie doar să avem prezența de spirit să surprindem momentul acela magic ce curge tăcut pe lângă noi.

Iar referitor la restul evenimentelor, unde angajăm fotografi, de ce oare nu alegem un fotograf cu inima, și nu cu mintea? Un eveniment unic în viață cu siguranță doriți să vă rămână o amintire frumoasă. E responsabilitatea voastră să alegeți un fotograf în care aveți încredere și care vă va satisface așteptările. A doua zi după nuntă poate va fi prea târziu să reparați o alegere greșită…

The photo I wish I had – Petapixel,