fotografie_nunta_baia_mare_erde_rudolf_01

”Ne dorim să fie o zi cu soare, să fie fotografiile frumoase”. Cel mai probabil cunoașteți sau chiar împărtășiți această gândire. Ca miri, dorim să avem o zi foarte reușită a nunții și ce poate fi mai frumos decât o zi cu soare?

Am putea fi surprinși de adevăr. Ca fotografi, căutăm întotdeauna cea mai bună lumină posibilă într-o locație sau într-un moment al zilei, pentru a obține cele mai bune imagini posibile. De multe ori însă mirii nu ne înțeleg alegerile și există posibilitatea să pierdem timp prețios cu explicații. În cele ce urmează voi încerca să vă prezint cât mai pe scurt tipurile de lumină în fotografie, fiecare cu o scurtă explicație. Apoi vom vedea tipurile de lumină naturală si avantajele/dezavantajele acestora. Totuși, dacă nu aveți răbdarea necesară să citiți întreg articolul, săriți direct la concluzie.

Tipuri de lumină

Lumina dură

fotografie_nunta_baia_mare_erde_rudolf_02

Am ales să încep cu aceasta deoarece este cea mai comună. Soarele, blitzurile, becurile, farurile masinilor, toate acestea dau lumină dură. O putem recunoaște prin umbrele pe care le lasă. Dacă putem vedea bine conturul umbrei, înseamnă că e lumină dură. Cu cât e mai mare tranziția dintre lumină și umbră, cu atât mai moale este lumina.

În general, lumina dură este cea mai imprevizibilă și mai greu de stăpânit. Dacă stați într-o poziție incorectă față de ea, rezultatul va fi de cele mai multe ori slab calitativ. De aceea fotograful va insista mult asupra poziției deoarece chiar și o ușoară rotire a capului va arunca umbre inestetice pe obraji, care sunt greu sau chiar imposibil de rezolvat la editare. Așadar, atunci când lucrați cu lumină dură încercați să ascultați întocmai ce vă spune fotograful.

fotografie_nunta_baia_mare_erde_rudolf_04

Avanajul luminii dure este că permite obținerea de efecte interesante în fotografie. Putem folosi lumina dură ce trece printr-un grilaj pentru a obține un model interesant pe un perete, sau ca element compozițional. Putem ilumina selectiv anumite părți din imagine. Cu puțină imaginație se pot obține imagini extrem de frumoase.

Lumina moale

Probabil că ați observat că în zilele noroase, umbra aproape că nu vi se vede. Aceasta deoarece lumina este difuzată (sau împrăștiată) de stratul de nori. Tranziția dintre zona umbrită și zona luminată se face foarte gradual, de aceea o numim moale. Lumina soarelui ce trece printr-un strat mai gros de nori, lumina din zonele umbrite, lumina blitz-urilor ce este trecută printr-o umbrelă foto / softbox, lumina reflectată de pe un perete / haine / materiale / blende fotografice, toate acestea sunt exemple de lumină moale.

În general lumina moale nu este o lumină de efect. Lipsa umbrelor înseamnă culori mai nesaturate precum și contrast mult mai mic (imaginea pare mai plată).

fotografie_nunta_baia_mare_erde_rudolf_03

Avantajul major al luminii moi este chiar lipsa umbrelor. În general se folosește ca lumină de umplere (de aceea fotografii folosesc acele materiale rotunde sau ovale, numite blende), sau ca lumină principală. Când se folosește acest tip de lumină, nu trebuie să fiți exagerat de atenți cu poziția, deoarece lumina moale ”iartă” greșelile de poziție.

Momentele zilei și tipurile de lumină naturală existente

Zile însorite

Iubite de miri dar urâte de fotografi și cameramani, zilele însorite oferă, pe lângă căldura dogoritoare, lumină multă și extrem de dură. Momentele ideale pentru fotografiere sunt dimineața (înainte de ora 10-11) și seara (după ora 15-16), când soarele este aproape de orizont și nu chiar așa de puternic.

Pozatul în miezul zilei trebuie să se facă undeva la umbră, unde avem lumină moale, altfel riscăm umbre inestetice sub nas și ochi.

Zile înorate

Iubite de fotografi dar urâte de miri, zilele înorate ne oferă lumină moale cu care se lucrează mult mai ușor decât cu soarele. Avantajul acestor zile e că nu depindem de ceas, putem lucra și în miezul zilei, însă fotografiile nu vor avea impactul, contrastul și culoarea celor din zilele însorite (dacă se fac între cele două intervale orare indicate la punctul precedent).

Zilele înorate sunt zile ”sigure”, este destul de greu de ratat o fotografie în această lumină.

Concluzie

logodna_horia_andreea_baia_mare_05

Am văzut, pe scurt, că există două tipuri de lumină (dură și moale) precum și două tipuri de zile care „produc” această lumină, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei. Adevărul este că înafară de ploaie și miezul zilei în zile însorite, cam orice vreme este bună pentru fotografii, un fotograf bun va ști să scoată maximul posibil din fiecare situație.

Dacă vreți totuși mai mult, o bună pregătire este foarte importantă, precum și dialogul constant și deschis cu fotograful (atât în timpul nunții dar mai ales înainte).