A circulat într-o vreme un articol cum că un copilaș de două luni din China a fost orbit permanent de blitz-ul unui telefon mobil deoarece părinții i-au făcut poze de foarte aproape (aprox. 10-20 cm). Dacă stăm să ne gândim puțin la cât de sensibili sunt nou născuții, am putea tinde să le dăm dreptate și să nu folosim deloc blitz. Dar care este adevărul? Are suport acest articol? Citește mai departe.

Recunosc că nici eu nu am știut complet adevărul referitor la acest subiect. Consideram că ochii nefiind 100% dezvoltați, este foarte dăunător să folosesc blitz, așadar botezurile mele sunt pozate 90% cu lumină naturală, alături de lămpi cu lumină continuă. Doar în cazuri excepționale folosesc blitz. Însă curiozitatea m-a împins să fac cercetări referitor la subiect.

Răspunsurile pe internet sunt foarte împărțite. Mulți sugerează că nu are nimic, alții că se poate să rămână cu sechele. Am găsit și mituri. Articolul de față nu își dorește să fie neapărat un ghid complet, ci mai mult un mic îndrumar pentru părinți ca tine, interesați de binele micii comori din viața ta.

Mitul Soarelui

Un articol spunea că blitzul de fapt nu este atât de puternic precum pare și că de fapt este asemănător luminii soarelui. Însă acest lucru este complet FALS. Să vă explic de ce: (atenție, detalii tehnice)

O expunere potrivită la lumina soarelui este să zicem iso200, F16, 1/200s (regula Sunny16). Asta înseamnă că lumina soarelui ajunge pe senzor a 200-a parte dintr-o secundă, adică 0,005 secunde.

Blitzul SB600 de la Nikon, dacă îl punem la aprox 2m de subiect, are nevoie de jumătate de putere pentru a ilumina la fel de puternic ca soarele. Durata luminii blitzului este în acest caz aprox 1/1600s, adică 0.000625 secunde.

Așadar, durata blitzului este de 8 ori mai mică, ceea ce înseamnă o putere de 8 ori mai mare decât soarele, dacă ar lumina continuu. Se știe bine că privitul încontinuu la soare poate provoca daune ochiului, deci expunerea prelungită la lumina blitz-ului nu poate fi mai prejos.

Un semn că lumina este, probabil, prea puternică

Ai observat că uneori copilașul plânge sau clipește mai des după ce i-ai făcut câteva poze cu blitz? Asta înseamnă că îl deranjează blitzul. Nu e neapărat vorba de puterea luminii ci posibil să fie și faptul că e o lumină pulsată (emite un impuls puternic într-un timp foarte foarte scurt).

Dacă ești la botez și fotograful tău folosește blitz, fii foarte atentă la reacțiile copilașului. La cele mai mici semne de disconfort, cere-i să oprească blitzul. Tehnica foto modernă este extrem de bine pusă la punct și foarte rar avem nevoie de blitz. Iar în cazul în care este necesar, blitzul poate fi înlocuit cu lumini continue (lămpi video, folosite și de cameramani). Acesta ar cam trebui să fie un aspect de discutat împreună cu fotograful ÎNAINTE de data botezului sau a ședinței foto.

Concluzie?

În concluzie, este sau nu dăunător blitz-ul pentru ochii bebelușilor? Simplu spus nu avem un răspuns exact. Însă, ca și în alte cazuri, chiar medicina s-ar putea înșela. De ce să riști? Părerea mea este că ar fi bine pe cât posibil să eviți pozele cu blitz. Și asta nu pentru că ar fi dovezi sigure împotriva blitzului, dar cine știe? Nici în favoarea blițului nu sunt dovezi sigure. Însă când vine vorba de micuțul tău, poate e mai bine să fii de partea sigură a barierei.