fotografie_nunta_arta_culori_erdei_rudolf_05Isus a fost acuzat că ar scoate demoni cu ajutorul lui Beelzebul (sau Diavolul). Răspunsul lui suna ceva de genul: cum ar mai supraviețui Diavolul și acoliții lui dacă Diavolul s-ar scoate pe el însuși? (Matei 12:24-26) Răspunsul: nu ar putea supraviețui nicicum. De ce am ales să tratez acest aspect? Citiți mai departe…

Articole din reviste

În ultima vreme se tot găsesc articole dedicate mirilor în diferite reviste sau site-uri, care, mai mult sau mai puțin sincer, dau sfaturi legate de ce ar trebui sau nu ar trebui să facem. Și invariabil, fiecare articol dorește să scoată în evidență cât de importantă este de fapt aria personală de servicii.fotografie_nunta_arta_culori_erdei_rudolf_06

Un exemplu recent mi-a atras atenția în mod special datorită notorității de care se bucură revista, și anume Vogue (10 Wedding Rules to Break). Concluzia articolului ar fi ceva de genul: nu ai nevoie de fotograf profesionist, de cameraman profesionist, de verighete, de mai nimic la nuntă. În schimb și nevoie de rochie după ultima modă, pantofi după ultima modă (doar vorbim de Vogue), ai prins ideea.

În mod normal nu ar trebui să „plec urechea” la astfel de articole, însă nu am putut să nu mă gândesc la cuvintele citate mai sus. Cum ar putea supraviețui industria aceasta a nunții dacă este divizată împotriva ei înseși?

Nunta este o industrie

fotografie_nunta_arta_culori_erdei_rudolf_04Da, recunoaștem, nunta în sine astăzi este o industrie din care reușesc să trăiască multe persoane. Așadar este în interesul lor (al nostru adică) să ofere produse calitative pentru care tu, clientul final, să plătești un preț corect (pentru că este nevoie de un profesionist care se dedică meseriei sale pentru a oferi calitatea pe care o meriți/dorești). Însă fiind o industrie unitară, ar fi normal ca ea să funcționeze asemenea unui organism, adică să conlucreze pentru a-ți putea oferi o experiență plăcută. Senzația cu care ar trebui să rămâi tu, clientul, ar trebui să fie senzația de unitate, de întreg. Fiecare își face partea și toți suntem fericiți: și noi și voi.

Adevărul zilelor noastre

fotografie_nunta_arta_culori_erdei_rudolf_07Însă, adevărul este că în această industrie, poate mai mult decât în altele, ne place să ne maximizăm pe noi și să îi minimizăm pe alții. Dacă sunt revistă de modă: doar moda e importantă, totul în rest e inutil. Dacă sunt florărie: nimic nu e mai important ca aranjamentele florale, imaginea, etc. Dacă sunt firmă foto/video: amintirile sunt totul. Dacă sunt DJ, cum se vor distra invitații fără muzică de calitate?  Din nou cred că ai prins ideea.

Prestatorii sau autorii de articole, în sine, ar putea fi bine intenționați când fac astfel de afirmații, însă ar putea foarte ușor fi influențați, insuficient informați, etc. Dar mai există categoria celor chiar rău-intenționați. Atunci când ești nou pe piață sau ești în pericol de a ieși de pe ea, cea mai bună modalitate de-a rămâne este să-ți faci loc cu coatele. De ce nu?

Ce poți face tu? Totul este la alegerea ta

Ce trebuie să înțelegi tu, ca viitor sau actual client, este că totul depinde de ce îți dorești tu. Există prestatori în toate domeniile pentru fiecare buget și pretenție și problema e doar găsirea celui care ți se potrivește ție. Pentru aceasta trebuie să ții cont de următoarele:

1. Informează-te

fotografie_nunta_arta_culori_erdei_rudolf_03Este foarte important să știi ce oferă piața. Să știi ce rezultate poți avea urmând un sfat (sau nu). Încearcă să anticipezi ce va fi dacă vei alege să nu angajezi un fotograf profesionist și să te bazezi pe un prieten sau pe invitații cu ultimul model de iPhone. Ce îți dorești? Vrei un album foto? Îl vei putea face din pozele făcute cu telefonul? Cine îl va produce? Nu cumva te va costa la fel de mult ca și albumul la pachet cu fotograful profesionist? Vor avea aceste poze făcute de invitați calitatea pe care o dorești? Întrebări similare poți analiza și referitor la ceilalți prestatori.

2. Analizează-ți opțiunile

Te-ai gândit exact ce îți dorești, acum a venit momentul să vezi cine îți poate oferi aceste servicii. Internetul va fi o bogată sursă de opțiuni, la fel ca prietenii, cunoscuții. Analizează portofolii, vezi filmări, albume. Alege ce ți se potrivește.

Nu uita însă că domeniul nunții se înscrie oarecum în sectorul artei astfel încât noțiunea de frumos poate fi puternic influențată de diverși factori. Ce îi va plăcea unui prieten s-ar putea să nu-ți placă și ție.

3. Fă o alegere potrivită și asumată

fotografie_nunta_arta_culori_erdei_rudolf_02Ai ales să lași prietenii să facă poze cu telefonul? Foarte bine. Însă asumă-ți riscurile aferente acestei alegeri. Pozele s-ar putea să fie mișcate, neclare, culorile să fie aiurea, încadrările la fel. Și s-ar putea ca unele momente nici nu fie surprinse. Merită riscul? Dacă nu, revezi punctele 1-3.

Concluzie

În general nu e bine să te lași influențată de articole de genul doar pentru că provin dintr-o sursă aparent sigură. Moda este mereu în schimbare, ce azi este considerat de nelipsit, mâine va fi considerat demodat. Însă o greșeală în alegerile pe care le faci poate însemna regret după ce evenimentul tău s-a consumat. Vrei să riști asta?