Death_to_stock_Dinner_damo_1Mulți clienti nu înțeleg care sunt unele diferențe între pachetele de nuntă, mai ales la video, ce semnifică anumite facilități ce le oferim sau serviciile extra. Dacă și tu te găsești în această situație și nu știi ce să alegi, articolul acesta este pentru tine deoarece dorește să explice mai pe larg toate aceste elemente.

Fiind un site/blog de fotografie și eu însumi fiind fotograf, e natural să încep prin pachetele și opțiunile foto:

Pachete și opțiuni pentru fotografia de nuntă, botez și nu numai (evenimente în general)

De regulă, pachetele pentru fotografie includ (parțial sau total) următoarele servicii și produse:

 • Prezența fotografului la eveniment. Opțional pot fi mai multi fotografi. Contrar opiniei larg răspândite, timpul petrecut de prestatori nu e nelimitat. Întrebați cât stau la eveniment prestatorii.
 • Prezența unui asistent. Acesta de regulă nu face fotografii ci ajută fotograful sau fotografii la buna desfășurare a evenimentului (montează demontează standuri de lumini, ține geanta, ajută la obiective, blițuri, etc). Prezența acestuia este importantă deoarece eliberează fotograful de anumite obligații și îi permite să fie mai atent la voi.

Death_to_stock_Dinner_damo_3

 • Aparatură profesională. Fotografiile de înaltă calitate nu se pot obține fără aparatură profesională. Însă nu ar fi bine să alegeți fotograful după lungimea listei de scule ce o afisează. Precum puteți intui, sculele singure nu pot face nimic ci e foarte important omul din spatele lor.
 • Imaginile prelucrate. După eveniment începe cu adevărat munca pentru noi. Fotografiile se descarcă, se face copie de siguranță, se selectează, se prelucrează și se pregătesc pentru predat clientului. În funcție de oferte sau opțiuni, acestea se predau pe DVD, stick de memorie sau alte modalități.
 • Album foto / Fotocarte. Cu imagini selectate se face un montaj foto care mai apoi se trimite pentru printat unor laboratoare / producatori de albume. Aceste albume fizice sunt cea mai bună modalitate de-a păstra amintirile frumoase, de-a evidenția povestea zilei.
 • Ședința foto de după nuntă / Trash the dress / Love story. Este o practică întâlnită destul de des să se facă fotografiile cu cuplul în altă zi decât cea a nunții. Motivele sunt multe: timpul scurt din ziua nunții, dorința de-a avea fotografii mai ieșite din comun, etc. De regulă ședințele de genul durează mai multe ore, se alege tema și locația dinainte. Iar dacă ajungeți să îi faceți rău rochiei, ședința se numește Trash the dress (sau Distruge Rochia, mai pe românește).
 • Photo Corner. În traducere liberă Colț Foto, este o zonă amenajată special pentru fotografii, cu fundal, lumina de studio, dar și diferite accesorii haioase. Calitatea fotografiilor este foarte buna, datorita luminii de studio folosite. În general photocornerul necesită prezența unui om în plus la eveniment.
 • Imprimare fotografii instant. Acest serviciu oferă posibilitatea dumneavoastră sau invitațiilor de a pleca acasă cu fotografii de la eveniment. Fie că alegeți să faceti cadou aceste fotografii sub formă de mărturii, sau fiecare invitat își achită fotografiile dorite, cu siguranță imprimarea instant este un cadou frumos și o amintire pe măsură. Acest serviciu se completează bine cu Photo Corner-ul.

Pachete și opțiuni pentru videografia de eveniment

Personal nu sunt videograf, însă am lucrat cu mulți și cunosc tehnicile de lucru folosite de aceștia. Voi încerca să explic în cele ce urmează cât mai bine serviciile acestora.

 • Filmare SD (Standard Definition), filmare HDV, FullHD, 4K. Aceasta se referă la rezoluția filmării. Cu cât mai mare rezoluția, cu atât mai clară va fi imaginea pe un ecran mare. Pentru a înțelege diferențele, voi transforma aceste valori în megapixeli (MP), deoarece cu toții suntem obișnuiți cu ei: SD = 0,3 MP; HDV = 0,9 MP pentru 720p sau 1,5 MP pentru 1080p; FullHD = MP (doar dacă este vorba de 1080p, la 1080i rezoluția se înjumătățește); 4K = 8,84 MP. 4K mai poate fi găsit sub acronimul UHD (Ultra High Definition). Demn de reținut: dacă vi se promite filmare FullHD și o primiți pe DVD, este timpul să stați la discuții cu ei, deoarece formatul DVD-Video nu suportă rezoluții HD, ci doar SD. HDV, FullHD și 4K se livrează pe suport BluRay, așadar veți avea nevoie de un cititor special pentru el.
 • Prezența cameramanului la eveniment. Regula generală aici: cu cât mai mulți cameramani, cu atât va fi mai bună filmarea. Când 2 cameramani filmează același eveniment, în același timp, montajul se poate face într-un stil modern, plăcut de privit. De asemenea se vor putea filma mai multe evenimente concomitent, de exemplu emoțiile mamei în timp ce mirele oferă buchetul miresei.
 • Slider. Aceasta este o unealtă ce permite deplasarea rectilinie a camerei video. Cu ea se obțin efecte frumoase, în funcție de creativitatea și imaginația videografului. Este una dintre opțiunile must-have.
 • Macara. Această unealtă permite „plimbarea” camerei video la înălțime, coborârea sau urcarea acesteia în timpul filmării. Asigură filmărilor un aspect interesant, însă nu este neapărată nevoie de așa ceva, mutarea acesteia, montarea și folosirea fiind extrem de greoaie, comparativ la ce oferă ea, incomodând în același timp atât invitații cât și restul prestatorilor. Dacă trebuie să plătiți extra pentru așa ceva, mai bine refuzați.
 • Dronă. Pe scurt, este un elicopter cu telecomandă și cameră video atașată. Cele 4 motoare îi permit un zbor controlat, lin, stabil, efectul obținut fiind similar unei macarale extrem de lungi (însă imposibil de zburat cu el prin interior, din păcate). Pe piața actuală, această opțiune este una prea scumpă pentru valoarea ce o adaugă ea filmării, calitatea filmărilor obținute cu drona depinzând enorm de creativitatea videografului.
 • Steadycam. În traducere liberă ar veni „cameră stabilă”, această unealtă fiind din categoria must-have. Imaginile surprinse cu ajutorul acestuia sunt line, stabile, pline de dinamism. La eveniment, este ușor de recunoscut, deși vine în 2 variante: 1. cameramanul este îmbrăcat într-un costum cu niște hamuri și are atașat un braț telescopic pe care stă camera, sau 2. o unealtă în formă de T întors sau C pe care stă camera. Foarte important de reținut, cel care operează un steadycam se poate mișca liber, fără ca video-ul să-și piardă calitatea. Deci, dacă vedeți un videograf cu steadycam care stă pe loc tot timpul, dați-i nota 2 pentru creativitate 🙂

Așadat, pachetul ideal pentru video ar include 2 cameramani, slider și steadycam.

Concluzie

IMG_3605Serviciile Premium de fotografie și videografie includ în primul rând oameni creativi, pasionați, absorbiți de ceea ce fac și doar mai apoi sculele cu care lucrează. Nu te lăsa orbit de lista lungă de scule ce o posedă. Acestea singure nu înseamnă nimic, decât împreună cu cineva care le cunoaște potențialul și știe să le folosească la maximum pentru a obține artă pură.

Alege un pachet care să te mulțumească la calitatea filmării. SD este mult prea perimat. FullHD este în standard iar 4K este de viitor.

Alege fotograful cel mai bun în bugetul ce îl ai. Discută cu el, expune-i dorințele tale și acceptă sugestiile lui. Un pachet mai mic de la un fotograf bun face de sute de ori mai mult decât un pachet mare de la un fotograf nu-chiar-bun, chiar dacă sunt la același preț. Albume și printuri poți face și ulterior, dar fotografiile ratate de la nuntă nu le poți reface niciodată.