Probabil una dintre cele mai comune cereri ale invitaților, mai în glumă, mai ne-glumă, este să pară ori mai tineri cu 10 ani ori mai slabi cu 10-20 de kg. Nu toți vorbesc serios, însă, intrăm prin această cerere nevinovată și în teritoriul retușului de fotografie. În restul articolului voi trata acest subiect și voi răspunde unor întrebări ce le-am primit de-a lungul timpului de la clienții mei. Voi atinge și câteva aspecte tehnice, însă nu prea multe, pentru ca oricine să poată urmări articolul.

Care este diferența între retuș și prelucrare?

Disclaimer:

În contractul pe care mirii îl semnează cu mine, unul dintre articole stipulează faptul că fotografiile se pot folosi pentru promovarea mea atât timp cât nu dăunează imaginii lor. Așadar, în acest articol nu voi folosi imagini de la nici o nuntă, ci fotografii gen portret făcute cu alte ocazii, deoarece trebuie să îți prezint și retușuri proaste care ar putea fi considerate defăimare de către clienți. Așadar îmi cer scuze anticipat pentru faptul că nu vei vedea imagini de nuntă în acest articol.

Pentru a vedea o comparație, mergi direct la finalul acestei postări.

Ce este prelucrarea inițială:

Fotografie needitată (direct din aparat)

Fotografie needitată (direct din aparat)

Câteva date tehnice, pe scurt: Odată ajunsă pe senzor, imaginea este transformată în informație binară (o succesiune de 0 și 1), care mai apoi este interpretată de către un microprocesor aflat în aparatul foto, rezultatul fiind salvat pe card. Această interpretare se face cu anumiți parametrii: balansul de alb, contrast, claritate, saturație, etc. Însă, lăsând aparatul să facă această interpretare, pierdem foarte multe posibilități de-a îmbunătăți imaginea. De aceea, orice fotograf care se respectă pe sine și care își respectă clienții. va fotografia într-un format special ce salvează toată informația de pe senzor fără să o interpreteze în nici un fel: formatul raw (toată informația crudă).

Editare de bază

Editare de bază (decupare, corectare culori, contrast, expunere)

Prelucrarea inițială sunt aceste reglaje, făcute separat pe fiecare imagine în parte (sau pe serii de imagini similare): balans de alb, expunere, luminozitate, contrast, saturație. Reglajele sunt multe și se fac cu aplicații specializate, cum ar fi Adobe Lightroom. Prelucrarea nu include eliminarea de elemente nedorite, cum ar fi coșurile, zgârieturile și poate dura în medie cam 1-2 minute per imagine.

După prelucrare, nivelul calitativ al fotografiilor este mult ridicat. Cam acesta este formatul pe care îl vor primii mirii pe DVD-ul sau stick-ul cu toate imaginile.

Dacă ar fi să lăsăm aparatul să ia aceste decizii în locul nostru, rezultatele ar fi mediocre, deși pentru fotografii de zi cu zi, poate făcute chiar cu telefonul, prelucrarea făcută de procesorul aparatului/telefonului este de ajuns.

Ce este retușul:

Retus de bază (corectare cosuri, umbre, culoare ten)

Retus de bază (corectare cosuri, umbre, culoare ten)

Bineînțeles că suntem de acord că unele riduri, cute ale pielii, coșuri, nu arată bine în fotografia finală. Am avut cazuri în care a trebuit să elimin niște cabluri ce se reflectau într-un geam și stricau toată imaginea. Nu ai vrea să vezi așa ceva pe albumul tău de nuntă sau pe tabloul de un metru lungime de pe perete. Așadar, aceste detalii nedorite se retușează, adică se elimină.

Însă nu doar aceste operații reprezintă retuș. Se lucrează inclusiv la umbre inestetice, la scoaterea în evidență a machiajului, echilibrarea luminii și multe altele. În alte genuri fotografice se lucrează inclusiv la constituția fizică a modelului, la trăsăturile feței, mai concret: se lungesc picioarele, se elimină burtica (da, și supermodelele au ceva burtică…), se sculptează trăsăturile feței, a corpului, și multe multe altele.

Având în vedere că retușul implică extrem de multă atenție și răbdare, dacă este făcut cum trebuie, în general se retușează doar materialele imprimate: albumul foto, tablouri, fotografii în format mare și foarte mare. Tipic, un retuș de bază durează în medie cam 10-15 minute per imagine, în funcție de complexitatea imaginii.

Retușul si prelucrările avansate:

www.erdeirudolf.com

Exemplu de editare mai avansată, pe lângă multele corecturi s-a aplicat si tonare

Folosindu-se mai multă grafică și mai puțină fotografie, foarte rar vei întâlni retuș și prelucrări avansate în fotografia de nuntă. Aceasta implică uneori schimbarea fundalului, modificarea drastică a corpului modelului precum și a hainelor, îmbinarea mai multor elemente din poze diferite pentru a se obține o imagine cu totul nouă.

Detaliu retuș și editare mai complexă

Detaliu retuș și editare mai complexă

Există discuții aprinse referitor la etica necesară acestei forme de artă precum și la corectitudinea ei, fotografia comercială (reclamele în general) fiind făcută în mare parte în felul acesta. Astfel, se prezintă o scenă ca fiind adevărată, când în realitate nu este așa.

Acest gen de retuș/prelucrare (pentru că se îmbină ambele tehnici într-un mod unitar) cere enorm de mult de lucru, până la câteva zeci de ore, astfel încât sunt foarte scumpe.

Care este diferența dintre un retuș de calitate și unul prost?

www.erdeirudolf.com

Asa NU!

Retus de bază (corectare cosuri, umbre, culoare ten)

Retus de bază (asa DA)

Mulți clienți au impresia că retușul este ceva extrem de simplu, 2-3 click-uri si gata, însă realitatea este alta. Desigur, există diferite aplicații care pot într-o anumită măsură să mimeze un retuș, însă calitatea retușului este mult redusă, obținându-se efecte nedorite și neplăcute cum ar fi „pielea de plastic”, eliminarea completă a detaliilor pielii, hainelor și nu numai.

Un retuș de calitate nu va altera prea mult elementele „bune” ale imaginii, concentrându-se pe elementele de eliminat, elementele cu adevărat nedorite, de aceea o tehnică manuală bună este extrem de importantă. De asemenea fotograful trebuie să știe exact măsura în care trebuie aplicată o anumită tehnică, precum și pe ce zonă a imaginii este necesar. Ai mai jos o comparație între o imagine retușată bine și una cu un retuș ratat:

De ce imaginile ce ajung mirilor pe DVD/stick doar se prelucrează? De ce nu se retușează complet și acestea?

Precum am arătat mai sus, un retuș calitativ durează destul de mult, să punem doar o medie de 15 minute per imagine. La o medie de 1500 de fotografii la o nuntă, ar însemna 375 de ore petrecute doar cu retușul unei singure nunți, adică aproximativ 47 de zile (8 ore de lucru pe zi). Înseamnă că eu ca fotograf aș putea lua maxim 8 nunți pe an. Ce preț ar trebui să cer pe acele nunți pentru a putea investi atât de mult timp în ele? Probabil câteva mii de euro. Ești dispusă să plătești acest preț?

Concluzie

Nu trebuie să te sperie faptul că doar albumul va fi retușat. Pozele publicate pe internet au rezoluția mult redusă, undeva la 1-2 Megapixeli. La rezoluția aceasta nu contează atât de mult dacă fotografia a fost retușată sau nu (poți vedea asta și în pozele-exemplu de la final, foarte puțini vor vedea faptul că am eliminat toate imperfecțiunile pielii). Albumul este amintirea ce contează, concentrează-te să ai un album frumos, elegant, cu un design care va rămâne frumos și peste mulți mulți ani. Restul imaginilor nu mai contează atât de mult.

Retușul și prelucrarea sunt încă un motiv pentru care fotografia profesională de nuntă nu poate fi ieftină. Calitatea în general se plătește, deși nu e întotdeauna adevărat că dacă plătești vei primi calitate, din păcate. Totul depinde să găsești un fotograf bun, onest, care este sincer interesat de tine și de nunta ta. Pentru că nunta ta este cea mai importantă.

Vreau să mulțumesc Larisei pentru binevoința de-a mă lăsa să folosesc o poză de-a ei ca exemplu în acest articol!