Staroste, organizator de nunți, wedding planner, persoana care se ocupă cu organizarea în ziua evenimentului (și nu numai), poartă astăzi multe denumiri, cu unele diferențe între ele. În funcție de cât de multe atribuții i-ai oferit, poate să se implice foarte mult sau foarte puțin în nunta ta, de aceea și prețul pe care îl va cere va fi diferit. Ce trebuie să aștepți de la el și ce să urmărești când vorbești cu un staroste? Voi încerca să detaliez mai departe în articol.

Ține bine minte ce îți dorești

Dacă vrei un staroste clasic care îți va recita „ia-ți mireasă ziua bună” pentru ca tu și mami șă plângeți, cu siguranță vei căuta așa ceva. Însă poate că nu vrei asta, iar atunci trebuie să fii atentă pe cine chemi, să nu te trezești la nuntă că starostele gândește așa „eu dacă mireasa nu plânge de le rupe, nu simt că mi-am făcut treaba bine” (toate citatele cu font bold/italic sunt cuvinte ce le-am auzit eu personal din gura unora).

Starostele clasic

fotografie_nunta_staroste_erdei_rudolf_baia_mare_4Starostele clasic are strict rol de-a organiza lumea în ziua nunții și de-a spune câteva poezioare ce vor oferi o curgere mai lină a evenimentelor. Aceste poezioare sunt specifice fiecărui staroste în parte, precum și obiceiurile, gen „așa se face pe la noi”, pe care fiecare ar vrea să și le impună. Demn de reținut este că sunt 2 „școli”: cei care țin foarte mult la ceea ce sunt ei obișnuiți și cei mai moderni care vor ține cont de cererile mirilor.

Personal, am avut multe întâmplări neplăcute cu staroști care nu înțelegeau că nu ei trebuie să fie primii, în fața mirilor, cu sticla sus, deoarece nu ei sunt persoanele cele mai importante la acea nuntă. Așadar, în loc să facem fotografii mirilor și invitaților, apăreau ei în cadru, iar noi trebuia să așteptăm până se trăgea din cadru pentru a putea face o poză bună. Din păcate evenimentele de genul nu sunt unice și îți pot distruge amintirile dacă nu alegi cum trebuie un staroste.

Deși există momente când trebuie să fie în față și să i se audă bine vocea, un staroste bun va sta în umbră în majoritatea timpului.

Wedding planner / organizatorul de nunți

fotografie_nunta_staroste_erdei_rudolf_baia_mare_2Există, pe de altă parte, și această categorie de prestator de servicii: organizatorul de nunți. Acesta se implică în totul, sau aproape totul, de la alegerea sălii, alegerea echipei foto/video, etc. Avantajele ar fi faptul că nu mai ai tu de umblat după nimic și toate vin pe tavă. Însă dezavantajul este că de regulă fiecare wedding planner are o echipă a sa pe care o promovează, iar dacă această echipă nu are stilul pe care ți-l dorești (ca să nu mai vorbim de calitate), rezultatele pentru tine vor fi în cel mai bun caz mediocre.

Însă, precum am spus, atribuțiile și implicit prețul unui wedding planner este în funcție de câte atribuții îi oferi tu.

Ce trebuie să întrebi când vorbești cu un staroste

Sunt multe aspecte referitoare la aceste întrebări, lista nu vrea să fie una exhaustivă, însă sunt unele aspecte pe care trebuie să le clarifici cu un staroste înainte de a-i da avansul și a-l angaja:

  • Clarifică încă de la început ce îți dorești de la el și întreabă dacă este de acord cu ideile tale. Dacă nu vrei poezia „ia-ți mireasă ziua bună” și el insistă cu ea, poate nu e omul potrivit pentru tine.
  • Discută de preț, ce implică acesta și ce se îmtâmplă în cazul în care se achită defectuos de sarcină.
  • Întreabă despre transport, dacă vine cu mașina personală, dacă se plătește separat pentru deplasare, etc.
  • Întreabă-l ce momente spontane are de regulă. Am văzut staroști care efectiv făceau de râs mirii prin observații de genul: „mireasa are o veveriță sub rochie și mirele abia așteaptă să se joace cu ea după nuntă”. Cu siguranță nu îți dorești așa ceva 🙂 Explică-i franc și direct că nu vrei asta și ia în calcul penalizări financiare dacă totuși o face.
  • Întreabă-l dacă va fi lângă voi tot timpul. Scuze de genul „când sunteți voi la biserică eu merg la sală să văd dacă totul e în regulă” nu sunt prea ok. După biserică el trebuie să organizeze poza de grup (dacă există) precum și plecarea tuturor spre restaurant. La fel și la starea civilă. Aceasta nu este treaba fotografului! Singurul moment în care nu trebuie să stea lângă voi este eventuala ședință foto cu voi doi.
  • Întreabă dacă va consuma alcool la nuntă. Cu siguranță nu vrei un staroste beat pe acolo.
  • Nu în ultimul rând, cere filmări cu el pe la nunți. Vezi dacă are obiceiul să fie în fața mirilor sau stă cuminte mai în spate și nu acaparează prim-planurile. Vezi ce vorbește și cât de natural pare. Vezi dacă face lumea să plângă sau să râdă.
  • Pune-i în vedere că vrei ca tu și invitații tăi să fiți în prim plan și nu el, că mama ta ar prefera să nu plângă deoarece i se strică machiajul pe care a dat 150 de lei cu o oră în urmă și că timpul mort între anumite momente nu se umplu cu poze.

Referitor la ultimul punct, un obicei foarte prost al unora este ca în momente când nu e nimic de făcut spun „hai să facem niște poze”. Problema este că astfel de momente apar în locuri departe de ideal, probabil în fața blocului, în fața bisericii, acasă la miri sau cine știe. Nu spun că nu trebuie să ai fotografii cu familia, prietenii, etc, dar aceasta nu înseamnă că dacă ai 5 minute libere trebuie să faci pentru a 13-a oară poze cu verișoara de gradul 5 pe care o vezi a doua oară în viață. În cadrul nunții nu trebuie să ocupi absolut fiecare clipă. Vă trebuie momente de respiro, să consumați apă, să discutați cu prietenii. În plus, pozele rezultate se vor pierde doar în miile ce le primiți pe DVD. Mai bine folosiți acele momente pentru altceva mai bun.

Revenind la subiect, evident, un staroste bun nu va fi nici cel mai ieftin, dar cu siguranță nu va face ce nu vrei tu și nu te va face de râs, păstrându-se pe cât posibil nevăzut echipei foto/video.

Cu o săptămână înainte de nuntă

Deja ai nunta 90% pregătită, orele la care trebuie să fii la starea civilă și biserică le cam știi. Acum urmează o întâlnire cu starostele/wedding planner-ul și veți stabili exact programul zilei. Nu uita să implici și echipa foto/video în această întâlnire! În mod normal și aceștia au un cuvânt destul de important de spus, au nevoie de timp pentru reglaje, trebuie să știe programul cât mai bine pentru a-l putea urma și acoperi perfect.