Piața foto/video este în general împărțită în două: Studiourile specializate pe așa ceva și prestatorii fizici. Ai fi tentat să crezi că un studio îți va oferi mai multă seriozitate și calitate, că „ai unde merge dacă ceva nu e bine”. În anumite cazuri poți avea dreptate, dar nu întotdeauna. Uite aici câteva argumente pro/contra studiourilor, dar și la ce anume să fii atent atunci când alegi să fii clientul unui studio.

Studioul – mecanism de făcut bani

[Un fel de disclaimer: NU toate studiourile sunt așa cum le voi prezenta în articol! Există studiouri foarte serioase, foarte pregătite, care pun mulțumirea clientului peste propriul câștig, însă în economia actuală și având în vedere cererile clienților, din păcate aceste studiouri sunt puține. Am rescris unele pasaje din acest articol de câteva ori tocmai pentru a nu fi acid. Dacă ești/lucrezi pentru un studio și te simți lezat de acest articol, poate ar fi momentul să schimbi ceva. Cu toții ne dorim o industrie competitivă și calitativă, atât pentru noi cât și pentru client.]

Fiind în industrie de mai mult de 10 ani ca profesionist, am colaborat (mai ales la început) cu unele studiouri din Baia Mare, însă situația este similară oriunde în România. Un studio este o entitate de făcut bani. În general, angajații nu sunt neapărat persoane cu pasiune pentru munca ce o fac ci doar persoane ce au găsit o nouă oportunitate de-a face bani. Sunt buni agenți de vânzări care știu să-ți ofere absolut toate serviciile lor într-un mod în care prestația nu ți se va părea scumpă:

Prezența noastră la foto-video costă doar 250 de euro. Apoi voi alegeți câte DVD-uri vă trebuie, sunt la 100 de lei setul, dacă vreți și album, montajul costă vreo 50 de euro, modificările 20 de euro fiecare și printatul e undeva la 100 de euro.” (sumele sunt imaginare bineînțeles, dar înțelegi ideea). 250 de euro nu e nici departe cât 600 cât am eu la ora actuală pentru un pachet cu 2 fotografi si album.

Prețuri mici?

Însă odată ce nunta va trece, vei înțelege două lucruri:

  1. Prestația a fost ieftină deoarece calitatea imaginilor este slabă / foarte slabă;
  2. Dacă stai și aduni toate sumele, în final poate ai ghinionul să ajungi la un preț comparativ cu un pachet all-inclusive de la un fotograf bun, asta în cazul ideal.

Am auzit nu o dată de cupluri ce au lucrat cu un mare studio „pentru că au fost mai ieftini ca tine”, pentru ca mai apoi nota de plată să se ridice cu câteva sute de euro peste prețurile practicate de mine, pentru produse și servicii mult inferioare calitativ.

Oameni slab pregătiți

În general, când cineva vrea să intre în această lume foto/video ca prestator, ar fi indicat ca în primă fază să treacă prin ucenicie (căutăm ucenici, dacă ești interesat/ă Contactează-ne). Astfel, un ucenic în primele luni nu pune deloc mâna pe aparat ci observă cum se lucrează, care sunt momentele importante într-un eveniment, la ce să fie atent. Abia apoi ajunge, sub îndrumarea unui fotograf experimentat, să facă câteva poze la restaurant unde presiunea nu e atât de mare. În momentele importante ajunge să facă poze doar după mai mult timp, în care ajunge să cunoască pe de rost mersul unei nunți.

Însă studiourile au o tactică diferită: angajează persoane cu aparate foto personale, oricât de slabe, și îi trimit la nunți ca fotograf de bază, iar în timp aceștia își fac experiența necesară. Acum, pentru câteva clipe, încearcă să-ți imaginezi cum arată pozele unui astfel de „fotograf”, mai ales la prima nuntă… Pentru că, oricât de performant e aparatul, omul din spatele lui contează enorm.

Ești pregătit să plătești bani grei pentru poze sub sau la limita decenței?

Plătești tot costul afacerii

Am auzit de multe ori discutându-se între colegi că au nevoie de un spațiu fizic „ca să vadă clienții că ne merge bine”. Într-adevăr, încredea în marcă poate depinde și de un sediu, dar gândește-te: cine plătește chiria extrem de mare pentru acel spațiu (sute de euro lunar)? De unde vin banii? La ce anume a trebuit să renunțe fotograful pentru a-și permite o chirie atât de mare?

Ca fotograf specializat pe evenimente, nu am nevoie de un spațiu anume pentru a-mi desfășura activitatea. Calculatorul stă foarte bine în camera de zi, acasă, iar cu clienții mă întâlnesc la o cafea, unde preferă fiecare. Faptul că nu trebuie să achit chirie de 350+ EUR / lună plus costuri cu încălzirea, curentul, etc, îmi permite să particip la diferite workshop-uri și cursuri de specializare, să am aparatura profesională necesară, precum și să ofer un preț mai scăzut clienților.

Tu, ca client, sigur preferi un om bine pregătit și cu aparatura potrivită, să primești materiale de cea mai înaltă calitate, decât să dai banii pe chiria unui spațiu ce oricum nu îl vei folosi niciodată. Gândește-te la asta…

Nunți la duzină

Să luăm un exemplu practic. Partea de fotografie la o nuntă costă 5-600 de euro. Un singur om poate poza cam 20 de nunți pe an, peste acest număr deja nu mai dă un randament optim. Chiria pe un spațiu potrivit este undeva la 350 de euro pe lună. Asta înseamnă un cost total anual de 4200 doar cu chiria. Împreună cu cheltuielile lunare ale spațiului, suma se ridică peste 5000 de euro. Asta înseamnă 250 de euro per nuntă, doar cu spațiul!

Pentru a se acoperi corect această sumă și a se păstra totuși prețul per nuntă la un nivel rezonabil, studiourile iau multe nunți, unele studiouri numărând chiar câteva sute per an. Pentru asta se angajează oameni mulți, care fac față acestui număr mare de evenimente.

Un alt mod de-a face bani este impunerea, mai mult sau mai puțin evidentă, a unor extra-uri: albume pentru nași, părinți, printat de poze la eveniment, magneți de frigider, tablouri, etc. Dacă ai fost vreodată pentru o ofertă la vre-un studio, știi bine la ce mă refer. După o astfel de vizită ai impresia că nu poți trăi fără un tablou pe perete, iar un album pentru nași și părinți este imperios necesar!

Nu știi cine îți vine la nuntă

O altă mare problemă a unor astfel de studiouri este că nu știi cine îți va veni ca prestator la nuntă decât în ziua nunții. Relația dintre fotograf/cameraman și miri este una foarte importantă, după părerea mea, deoarece mie ca fotograf îmi permite să-mi adaptez modul de lucru după dorințele mirilor. De asemenea, nici o nuntă nu seamănă cu alta, așadar pot exista multe surprize pregătite de miri de care echipa foto/video trebuie să știe din timp și cu cât mai multe detalii, altfel riscând să piardă acele momente.

Până la urmă totul este la latitudinea ta

Dar, în final, tu ești clientul. Dacă tu hotărăști că e ok ce vei primi, cu siguranță pentru tine este o alegere potrivită. Știm și noi că nu toată lumea pune același preț pe fotografie sau videografie, nu toți pun același preț chiar și pe amintirile lor. Însă dacă vrei ce e mai bun pentru tine, eu unul zic să analizezi bine situația pieței foto. Evenimentul odată trecut, nu mai poți face nimic. O fotografie proastă într-un moment important (sau chiar lipsa unei fotografii) nu se mai poate repara, nici chiar prin editare.

Dar, am promis că voi scrie și avantaje. Care ar fi avantajele faptului de-a lucra cu un studio? Păi, unul ar fi că dacă doamne feri nu ești mulțumit(ă) de servicii, sau fotograful nu răspunde la telefon, ai unde să mergi să-l cauți, ai un șef căruia să te plângi. Din păcate am auzit destule povești și despre colegi de-ai mei care au proasta (și ne-profesionala) obișnuință de-a evita clienții dacă nu au terminat editările, sau întârzie repetat și nepermis de mult la întâlniri și programări. Așa ceva nu e permis într-o piață care se dorește (și se recomandă) a fi profesională.

Acest impediment, însă, se poate elimina semnând un contract de prestări servicii cu furnizorul tău, contract în care se va trece clar suma de plată, avansul, datele de contact (precum și adresele) ale ambelor părți și multe alte detalii. Dacă cineva nu te pune să semnezi un contract, sau te refuză când îi propui așa ceva, cel mai bine ar fi să regândești acea colaborare.

Ce poți face pentru a preîntâmpina aceste probleme?

  • Fă-ți temele. Studiază bine piața foto/video din zona în care trăiești. Analizează atât studiourile cât și prestatorii independenți. Google te poate ajuta enorm la așa ceva. Căutări precum fotograf baia mare, fotograf nunta baia mare (evident, în loc de Baia Mare pui zona în care locuiești) îți vor returna sute de rezultate. Fă-ți timp să analizezi cât mai multe rezultate, compară oferta lor, calitatea ce o oferă.
  • Fă-ți un buget relativ generos. Pentru 200 de euro nu vei găsi un fotograf satisfăcător pentru o nuntă medie.
  • Calculează costul total. Dacă ți se oferă o listă de prețuri, calculează cât va costa în total contractul. Cere ca acest cost să fie trecut în contract. Întreabă toate costurile suplimentare, cum ar fi deplasarea. Multe echipe taxează separat deplasarea.
  • Lucrează și cere să lucrezi cu oameni. Cere studioului să-ți spună exact cu cine vei lucra și cere să cunoști persoana/persoanele încă din faza de contractare.
  • Informează echipa cât mai concret și complet. Echipa trebuie să-ți cunoască dorințele și programul zilei cât mai exact.
  • Semnează un contract! Cea mai mare greșeală ar fi să nu semnezi un astfel de contract. Acolo trebuie să fie trecute persoanele ce vin la nuntă (cu nume, prenume și număr de telefon), pachetul complet, prețul total, avansul, locațiile de desfășurare și orice alte detalii ce influențează buna desfășurare a colaborării. Fără un contract semnat, e simplu pentru ambele părți de a nu-și respecta angajamentele.

Dacă ai ajuns până aici cu cititul, te felicit! Înseamnă că dorești să fii un client responsabil, implicat și informat. Îți doresc o nuntă frumoasă, împlinită, fără stres și amintiri perfecte de care să te bucuri peste mulți ani. Casă de piatră!